Orkest

Het Alkmaars Symfonie Orkest telt bijna 40 enthousiaste amateurmusici. De leden komen uit Alkmaar en wijde omgeving. Het orkest speelt muziek uit diverse stijlperiodes: barok, klassiek, romantiek en soms hedendaags repertoire.

Geschiedenis

Het orkest werd in 1956 opgericht als Toonkunst Orkest. Het was de bedoeling dat het amateurorkest de uitvoeringen van het Alkmaarse Toonkunstkoor zou begeleiden. Maar er was daarover regelmatig verschil van mening tussen de besturen. Het Toonkunst Koor wilde liever begeleid worden door een beroepsorkest, dat was eerst het Amsterdams Begeleidingsorkest wat later het Philharmonia Amsterdam is geworden.

Het Toonkunst Orkest is in 1984 omgedoopt tot Alkmaars Symfonie Orkest. De dirigent was toen Hans Keuning. Toen Hans Keuning in 1987 om gezondheidsredenen moest stoppen, is Jacques Willems aangesteld als dirigent. Hans Keuning werd muzikaal adviseur van het orkest.

In 1989 vierde het Alkmaars Symfonie Orkest zijn eerste lustrum met een concert in de Vrijheidskerk. Daar werd onder meer de wereldpremière van de Gamma Suite uitgevoerd. Hans Keuning componeerde dit stuk speciaal voor dit jubileum in opdracht van het orkest.

In 1992 nam Otto de Jong het stokje over van Jacques Willems, om het in 1995 weer door te geven aan Albert van Eeghen, de huidige dirigent van Alkmaars Symfonie Orkest.

Het orkest repeteerde in het begin van haar bestaan in een oude gymzaal van de muziekschool aan de Vondelstraat. Later is het orkest samen met de muziekschool verhuisd naar Artiance bij De Vest. Toen later Artiance geen ruimte meer had voor het orkest, heeft het orkest een aantal jaar gerepeteerd in Het Open Huis boven ’t Loo in Heiloo tot een vaste ruimte werd gevonden in De Strandwal in Heiloo.

In de ruim vijfendertig jaar van haar bestaan is Alkmaars Symfonie Orkest uitgegroeid tot een hechte groep enthousiaste muzikanten die minimaal twee keer per jaar een avondvullend concert ten gehore brengen, al dan niet met een solist of koor.