Dirigent

De dirigent van Alkmaars Symfonie Orkest is Albert van Eeghen. Hij werd geboren in 1962 en begon op vierjarige leeftijd viool te spelen. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in Ethiopië en Kenia. Hij studeerde rechten en filosofie in Amsterdam. Albert behaalde in 1993 zijn staatsexamen viool bij János Konrád en studeerde daarna orkestdirectie bij Joop van Zon.

Vanaf 5 september 1995 dirigeert Albert het Alkmaars Symfonie Orkest. Op 20 juni van dat jaar leidde hij al een repetitie in het Witte Kerkje wegens verhindering van zijn voorganger Otto de Jong.

Albert is ook werkzaam geweest als freelance violist tot het dirigeren hem volledig in beslag nam.

Behalve bij het Alkmaars Symfonie Orkest is hij dirigent bij het Haags Symfonie Orkest Euterpe en Kamerorkest Driebergen. Daarnaast is hij gastdirigent bij andere orkesten.

In 2020 was Albert 25 jaar dirigent van het Alkmaars Symfonie Orkest. Het Haags Symfonieorkest Euterpe stelde voor om met de 3 orkesten samen de 4e symfonie van Bruckner uit te voeren, een grote wens van Albert. Dat is helaas niet doorgegaan in verband met de corona-perikelen.

Tijdens onze eerste gezamenlijke repetitie in coronatijd op 6 oktober 2020 hebben we toch aandacht besteed aan Alberts jubileum. Voorzitter Dini hield een toespraak waarin zij Alberts belangstelling voor Proust memoreerde en overhandigde een beeldje, gemaakt door haar echtgenoot, en een mondkapje met toepasselijk dessin.

Albert met zijn evenbeeld in brons